“Bahkan Mereka Itu Pendusta”

6 Tahun Revolusi di Syria terus bersambung, entah mana penghujungnya, tidak jelas di mata mereka yang mengamatinya dengan mata kasar dan penelitian berbentuk factual mahupun berdasarkan teoritikal (conspiracy). Bumi Shām yang dilimpahkan Allah padanya barakah, tempat berpijaknya kebanyakkan para utusanNya, dan tempat kembalinya Imān pada akhir zaman, kini mulai bermula babak episode yang menguji keteguhan umat ini.

Syria kini menjadi medan yang memeningkan, ia menjadi medan perang sektarian, pertembungan kuasa besar yang masing-masing melakukan intervention kerana kepentingan & dasar luar masing-masing, (hakikatnya kerana persamaan agama mereka iaitu kekufuran dan penyembahan Tāghut), Russia yang membantu regime Assad kerana persamaan ideologi (Syria dipimpin Parti Ba’ath), Iran yang mengaku pelopor sahwah Islamiyyah suatu masa dahulu kini juga membantu Assad bersama sayap kanan militernya di Lubnan, iaitu Hezbolah & faksi-faksi beragama Syī’ah di ‘Irāq seperti Katibah al-Fadhl bin ‘Abbas yang berbai’at kepada Hassan Nasrallah (Hezbolah) dan bai’at mereka bersanad kepada Supreme Leader Wilayat al-Faqīh bagi Negara “Islam” Iran, Ali Khamenei. Begitu dasarnya, mereka bersepakat atas satu perkara. Kuasa besar lain selain Amerika harus menguasai dunia pula. Selain minda skeptik manusia, Pro-Amerika Anti-Islam, Anti-Amerika pula ialah mesra-Islam.

Amerika pula menerusi dasarnya oleh Obama tempoh hari, bersikap anti-Regime (kononnya) kemudian menyatakan kesediaan memberi fund (dana) kepada kelompok rebel “Sunni” di Syria untuk menentang regime Assad yang beragama Nusayri. Di samping itu, mereka memang sudah ada plan imperialisme di Timur Tengah yang masih berlangsung iaitu penguasaan ke atas ‘Iraq, mereka mengalami kesulitan akibat kemunculan kelompok militan jihadis yang kini berevolusi kepada nama “ISIS” [Islamis State in Iraq & Syria], Tandhīm al-Dawlah. Keutamaan Amerika Syarikat ialah untuk mengalahkan mereka, menghancurkan mereka, dan menegakkan negara demokrasi liberal+beragama Syī’ah di Iraq di bawah pimpinan Nouri el-Maliki. Apabila ISIS melebarkan front mereka di Syria (mengikut persepsi & pemahaman mereka), di bawah nama Jabhat al-Nusrah, mereka juga harus menfokuskan serangan ke atas al-Nusrah, kerana ISIS, al-Nusrah, berkait dengan al-Qā’idah yang menjadi main target untuk peperangan menentang extremism peringkat global yang direncanakan George W. Bush dahulu. Itu autoriti mereka. Sebenarnya autoriti mereka bukannya untuk menjatuhkan regime Assad sangat pun, itu hanya selingan untuk menegakkan demokrasi liberal mereka di Syria (bagi memenuhi dasar luar Obama), tujuan mereka ialah meneruskan peperangan ke atas ISIS. Jadi, operasi mereka di Syria memburukkan lagi keadaan dengan membunuh ramai lagi para mujāhidīn atas alasan “memerangi terrorism”.

Turki pula melakukan intervensi di al-Bab, Raqqah demi melawan dua kelompok yang mengancam sempadan & kedaulatan negara mereka ialah YPG (militan Kurdish) serta ISIS (kelompok ekstrimis Sunni), tujuan mereka ini ala-ala Amerika bahkan berwala’ dengan Amerika bertujuan yang sama, memelihara keadaan global & normal, di atas manhaj demokrasi liberal. Turki melakukan operasi Euphrates Shield dengan jayanya, dengan kemenangan mereka di al-Bab menentang ISIS. Kini, fokus mereka di Raqqah.

Manakala, wujud pula kelompok anarkis seperti YPG, gabungan etnik Kurdish dengan anarkis, leftist & komunis dari bangsa Amerika, Italy dan lain-lain negara di Eropah, memperjuangkan gagasan Rojava state, bermanhaj leftist, komunis. Mereka amat anti-ISIS. Yang ironinya, sekomunis-komunis mereka, masih berterimakasih pada bantuan serangan udara negara sedemokrasi Amerika ke atas mujāhidīn, baik di kalangan dalam Syria (Ahrar, Jaish, Tahrir) juga ke atas IS (Tandhīm al-Dawlah).

Begitulah keadaan di Syria. Serangan demi serangan ditargetkan ke atas mujāhidiīn, orang awam, di negara itu. Dunia terus membisu, membisu dan hanya mampu bersuara dalam konferensi sahaja. Begitulah jihadnya.

Bau-baru ini, kita dikejutkan dengan peristiwa kematian lebih 52 warga awam di Khan Shaikhoun akibat serangan gas Sarin, sejenis kimia, yang digunakan dalam persenjataan oleh regime Bashar al-Assad (kaum Musyrikīn). Hal ini mengejutkan dan memberikan response seluruh warga dunia, di Timur dan Barat, atas nama humanity, dan undang-undang dunia yang disepakati bersama.

Donald. J Trump, Presiden Amerika Syarikat yang baru sahaja dilantik baru-baru ini menyatakan “kekecewaannya” atas perkara ini dalam majlis berkenaan humanity bersama Raja Abdullah II, Kerajaan Hashimiyyah Jordan.

Lantas!

Kita dikejutkan lagi dengan serangan senjata Tomahawk daripada pihak Amerika ke atas airbase regime Assad selepas serangan senjata kimia oleh regime ke atas civilians!

“Wah, baiknya Amerika, menghapuskan pusat tembakan nuklear & kimia regime!”

“Amerika ni watak baik ke jahat sebenarnya dalam intervensi mereka di Syria?”

Saudara, ketahuilah:

Amerika melakukan sesuatu atas dasar kepentingan mereka, sekalipun mereka menyerang airbase regime, mereka tetap musuh bagi ummah. Dalam isu Syria, bagi membuktikan “tidak tulusnya” Amerika, tak perlu kepada siasatan lanjut atau penelitian teliti sangat pun, cukup Iman & ‘aqīdah yang teguh bagi menyatakan secara jelas bahawa mereka tetap musuh! Jenayah terbesar mereka ialah syirik & kufur, kemudian kezaliman mereka ke atas sekalian ummah, khusus di Syria, operasi mereka membunuh mujahidīn, Abu ‘Umar Saraqib, Abu al-Khayr al Masriy, dan mengebom masjid atas alasan membunuh port bagi terrorist al-Qā’idah.

Tidak perlu pening, runsing, kaget atau apa-apa pun. Jenayah mereka jelas, perompak yang melonggarkan ikatan mangsa untuk tangannya menunjukkan harta yang hendak mereka curi itu, adakah merunsingkan kita untuk kata “perompak itu jahat!”, atau masih tergerak dalam hati “eh, perompak pun ada hati perut.”

Lebih-lebih lagi, kebarangkalian besar ialah: ianya Assad’s empty airbase! Informasi khabar dari berbagai sumber menyatakan bahawa Amerika sudah memberitahu Russia akan perkara ini, dan kebarangkalian besar kalian tahukan. Russia mesti memberitahu regime akan perkara ini. Dan tiada jumlah korban tentera regime pun dimaklumkan. Dan, bukan itu satu sahaja pangkalan airbase yang mengandungi senjata-senjata kimia Assad tajaan Russia.

Ianya drama semata-mata drama.

Mengapa demikian? Kerana “al Kufru Millatun Wāhidah”. Kekufuran itu hakikatnya satu agama. Amerika pendukung Salib Katolik bermanhaj demokrasi liberal, Russia pendukung Salib Ortodoks bermanhaj semi-presidential system namun hakikatnya bermanhaj Komunis seperti asalnya, Soviet. Mereka hanya mempergunakan watak-watak regime di Timur Tengah untuk mempertahankan agama kekufuran & kezaliman mereka.

Ditambah pula dengan pendukung mereka yang tampak “Islamik” dan “modern”, iaitu Turki. Tidak kurang juga, Iran. Bagi mereka yang tidak mempunyai ‘aqīdah yang mendalam, mereka akan terpedaya dengan mainan & drama.

KESIMPULAN

Mereka itu kesemuanya pendusta. Kebaikan apa pun mereka buat, jenayah terbesar mereka yang pertama ialah Syirik dan kekufuran. Kedua ialah kezaliman ke atas ummah yang tidak mungkin kita lupakan.

Di kalangan manusia ada yang mengatakan “Amerika serang regime, adakah Perang Akhir Zaman sudah dekat?.”

Saudara, jihād sentiasa berterusan hingga hari kiamat. Tidak perlu tunggu zaman al-Mahdi atau Isa ibn Maryam, sekarang ini menjadi kewajiban kita meneruskan legasi Muhammad sallallahu ‘alayhi wasallam dan sahabah memerangi kuffār, musyrikīn dan munāfiqīn. Usah terpedaya dengan momokan extremism, terrorism oleh musuh. Itu hanya propaganda mereka, yang pentingnya: Islam tidak akan tertegak!

Nah, pilihlah kalian berada di pihak mana? Di sisi kekufuran yang bercelaru? atau, di sisi keimanan yang berkumpul di bawah panji yang satu, Lā Ilāha Ilallāh, sentiasa teguh di atas manhaj Jihād dan dakwah, hingga agama itu hanya milik Allah.

Maaf jika tulisan ini membosankan kalian. Aku hanya manusia biasa yang berceloteh sambil berharap kemenangan buat agama Tuhan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s